Frederik Bagger glas

Jeg har lige åbnet døren. Er kommet indenfor. Har fået min frakke af. Har også fået sat min paraply til tørre. – Ja, jeg er en af de meget få danskere, der ved, hvordan og hvornår man skal bruge en paraply. Det er jo en sjældenhed at se danskere bruge paraplyer, når det regner. Men her til aften styrter det altså ned. Og jeg har lige været til middag hos nogle gode venner. Det har været utroligt hyggeligt. De havde lavet god mad. Dækket et flot bord til os. Vi var 8 personer. Og vi nød at kunne drikke god vin af glas fra Frederik Bagger. Vi nød at bruge vores smagsløg og duftesans. Vi nød at sludre og diskutere med hinanden.

Excellent vin

Selv satte jeg enormt pris på den excellente Chablis, som de serverede til forretten. Og når den – afkølet til perfekt temperatur – bliver skænket op i let afkølede hvidvinsglas med det smukke design, som Frederik Bagger laver, så bliver det altså en ekstra nydelse. Det betød da også, at jeg blev lidt ekstra snakkesalig. Men det gør ikke noget. Jeg ved, at mine venner forstår mig. De sætter jo selv pris på at få lov til at snakke og diskutere, når jeg har dem til middag her.

Vi er en lille gruppe, som ofte mødes til middag. Ofte? Ja, det vil sige måske en gang hver 3. uge. Vi gør det, at vi beslutter os for et tema, som den næste middag skal handle om. Og så rafler vi om, hvem der skal afholde middagen. Denne gang, som jeg lige er kommet hjem fra, var temaet ’servér vinen i de bedste glas, du har’.

Klaret fint

Mine venner har klaret opgaven fint. De var ellers lidt bekymrede. Faktisk så ringede de til mig for at høre, om jeg mon ville låne dem mit store sæt af vinglas. De var lidt bekymrede. Jeg fortalte dem, at i virkeligheden, så spiller glasset ikke den største rolle. Så længe det er et let og fint glas, som ikke forstyrrer læberne, når man drikker af det, så kan man faktisk bruge alle glas. Det, der er afgørende, er, at vinen er kølet ned til den rigtige temperatur, så man kan sikre, at alle får den bedste smagsoplevelse. Lidt som med god mad – det hjælper da bestemt med det rette spisestel, men det er jo maden, der er vigtigst. Da min ven hørte det, spurgte han mig også om, hvilken temperatur en god Chablis skal serveres ved.

Kom lidt til kort

Her kom jeg lidt til kort. Jeg har jo et rygte for virkeligt at være connaisseur. Men der er jo forskel på Chablis Petit og Chablis Premier Cru. Så jeg sagde til ham, at hvis han serverer en Chablis for os, så skal han sørge for, at glassene er strålende blanke, at vinen er på ca. 9 – 10 gradero C og så vil alt være godt.

Han fulgte mit råd. Middagen blev en succes for ham. Og jeg nød at kigge på det sidste stearinlys brænde ned via udskæringerne i det fine glas, jeg havde i min hånd. Et lille hvidvinsglas fra Frederik Bagger kan forandre en ellers helt forudsigelig aften totalt.