Spring til indhold

Grøn stær – Glaukom

I Danmark er der mange, der tror, at vi har det bedst tænkelige sundhedssystem i verden, men det er langt fra altid tilfældet. Lad mig give dig et eksempel på, hvor megen “lad stå til” holdning, der faktisk eksisterer! Jeg har en god ven, der for snart 6 år siden flyttede til USA for at arbejde. Mens han stadig boede i Danmark, gik han til optiker for at få tjekket et evt. behov for skærmbriller og/eller læsebriller. Han fik briller efter at have fået tjekket sit syn.

Vel ankommet i USA valgte han et års tid senere at gå til en optiker der med det formål at få tjekket, om der måske skulle ændres på styrken. Her fik han en synstest OG en øjenundersøgelse – sidstnævnte kom lidt bag på ham. Men endnu mere overraskede var folkene hos optikeren over, at man i Danmark ikke som rutine måler trykket i øjnene. Det gør man som absolut standard i USA.

Min ven fik konstateret et voldsomt forhøjet tryk i begge øjne – et tryk der faktisk kan medføre glaukoma eller grøn stær. Og det medfører til slut blindhed! Min ven går nu til kontrol hver fjerde måned, og heldigvis er hans syn ikke påvirket, men det skal nøje holdes i snor, så der kan gribes ind, hvis det mindste begynder at ændre sig.

Sagen er, at skader som følge af for højt tryk i øjnene er irreversible – er de først opstået, er løbet kørt, og dele eller hele synet er mistet for resten af livet.

Få målt trykket i øjnene

Læren af det her, at i Danmark kan du gå med et forhøjet tryk i øjnene uden at vide det, og først, når dit syn påvirkes, går du til øjenlæge – og så ER det for sent! Hvis optikere i Danmark havde det som rutine at måle øjets tryk ved synsprøver, ville ufatteligt mange kunne reddes fra helt eller delvist at miste synet.

Hvis du ikke får dit tryk målt: Gå til øjenlæge og få et rutinetjek. Prøv for eksempel Øjenhospitalet Danmark – http://ohd.dk – hvis du bor omkring København.