Spring til indhold

Godt værktøj

Jeg går på aftenskole. Smykkefremstilling. Vi arbejder med bronze og kobber. Det er billigere end sølv. Og da vi alle er nybegyndere, så blev vi rådet til at arbejde med de billigere metaller. Hvis vi fortsætter på skolen til næste år, kan vi begynde med sølv.

Det halve arbejde

Forståeligt nok. Mange tror, de gerne vil lære håndværket, men finder ud af, at det ikke lige er det, de troede, det var. Og man har brug for en del godt værktøj. Det kan være lidt kostbart at investere en masse i en hobby, som alligevel ikke er det, man kan lide at bruge sin fritid på.

Men jeg har været i gang i en måneds tid nu og har allerede fundet ud af, at det er en hobby, jeg gerne vil bruge mere tid på og investere i. Ok, der er grænser. Jeg kan ikke lige fare ud og købe et guldsmedebord lige nu. Det har jeg sådan set heller ikke brug for. Jeg har et fint og tungt arbejdsbord, som jeg kan bruge. Jeg kan skrue en metalplade i det, og så kan jeg banke metallet fladt, eller bruge det som tjek for, når jeg skal file kanter helt lige. Men jeg har brug for en filenav. Det er sådan en tunge af træ, som man bruger til at holde genstanden op mod, når man saver eller filer. Normalt kan få dem som tilbehør til et guldsmedebord. Men det har jeg ikke penge til.

Skruemaskiner og filenav

Jeg har set, at man kan få en filenav med en skruetvinge. Det må være ideelt til mit bord. Så er det bare at skrue den på bordet. Men jeg har et problem: Min bordplade er for tyk. Tvingen kan ikke nå om den. Hvad gør man så? Man køber et par skruetvinger og lægger en træhylde på bordet. Hylden, som filenavens skruetvinge kan nå omkring, skal række ud over bordets kant, og så fastgør man den med skruetvingerne. Og så kan filenaven fastgøres til hylden. Upraktisk og grimt, men det fungerer.
Da min svoger så denne hjemmelavede konstruktion, grinede han højt ad mig. ”Du tror da ikke, at hylden sidder fast på bordet på den måde?” Jo det mente jeg da. Han fortalte, at han vil komme forbi en af dagen, og save et lille stykke ud af arbejdsbordet kant, så skruetvingen på filenaven kan nå.

Det vil gøre hele mit set-up mere funktionelt og pænere at se på. ”Ok, tak, kan du så ikke også tage din skruemaskine med dig, så vi kan få sat det her kæmpespejl, jeg har sat op ude i entreen? Det er simpelthen for tungt for mig at gøre alene.” Det lovede han, at han vil gøre. Begge ’operationer’ vil tage os højst 1 time at gøre. Og det vil være så fedt, hvis de to ting kommer i stand. Så vil jeg virkeligt føle, at jeg er flyttet ind. Jeg har boet her i 1,5 år nu, men fordi det spejl ikke er sat op endnu, har jeg altid følt, at jeg mangler noget, inden jeg er hjemme.

Et andet godt værktøj online er faktisk et sitemap!