Spring til indhold

Lav din egen hjemmeside

Lav dig egen hjemmeside. Det behøver faktisk slet ikke være så svært, som det lyder. I bund og grund handler det kun om nogle ganske få ting man skal gøre:

  1. Find et webhotel, hvor du kan have hjemmesiden liggende
  2. Find ud af hvilket ”system” du vil lave hjemmesiden i og få det sat op
  3. Få lavet noget indhold til hjemmesiden

Nedenfor kan vi prøve at kigge på den enkelte trin og se, hvad der egentlig skal gøres.

Find et webhotel, hvor du kan have hjemmesiden liggende

Et webhotel er det sted, hvor hjemmesiden ligger rent fysisk. Det kaldes også ofte for en webserver. Sådan en server kan man have helt for sig selv, hvilket som oftest er nødvendigt, hvis man har en stor hjemmeside med mange tusinde besøgende om dagen, eller man kan dele serveren med andre hjemmesider, hvis der er tale om lidt mindre sider. Der findes mange webhoteller rundt omkring. En del i Danmark og endnu flere i udlandet. Af flere forskellige grunde kan det som udgangspunkt anbefales, at man har sin hjemmeside liggende i det land, hvor man har det fleste af sine besøgende fra. Men den kan dog også fint ligge i et andet land. Et af de mere populære webhoteller i Danmark er hos firmaet UnoEuro. Det skyldes til dels, at deres webhoteller er ganske billige og til dels, at man faktisk også får et ganske godt webhotel til prisen. Du kan finde en rabatkode til deres webhoteller på denne side: http://abouteverything.dk/unoeuro-kuponkode-unoeuro-rabatkode/.

Find ud af hvilket ”system” du vil lave hjemmesiden i og få det sat op

Der er mange måder at lave en hjemmeside på. Men en af de letteste er at benytte sig af et såkaldt Content Management System (CMS). I et CMS behøver man ikke at kunne kode (programmere) for at lave en hjemmeside. Man behøver faktisk heller ikke have det helt store øje for design, selv om det dog godt kan hjælpe lidt. Der findes en række forskellige CMS systemer, som kan bruges til en lave en god hjemmeside. Nogle af de mest populære af disse er eks. WordPress, Joomla, Typo3 og Drupal.

Her kan du f.eks. se et par eksempler på hjemmesider lavet i det populære WordPress: http://datingoversigt.dk/ og http://varmepumpeoversigten.dk/. Man kan også sagtens lave en shop løsning i WordPress. Det kan f.eks. ses hos e-cigaret webshoppen smartsmoke.dk.

Når du vælger webhotel, vil det være en fordel at vælge et, som har en såkaldt one-click installer, som kan installere det CMS du gerne vil benytte. Så bliver arbejdet med at installere hjemmeside systemet stort set gjort automatisk for dig, uden at du behøver at have det store kendskab til det.

Få lavet noget indhold til hjemmesiden

Når du har webhotel og CMS på plads, er det stort set kun indholdet på hjemmesiden, som mangler. I det fleste tilfælde vil det nok være noget tekst, nogle billeder og evt. også nogle videoer det drejer sig om. Teksten må du selv i gang med at skrive, med mindre du har nogle gode venner, som kan gøre det for dig :-). Under ingen omstændigheder må du kopiere det fra andre hjemmesider. Det er både ulovligt at kopiere andres arbejde (uden at få lov). Og så er et heller ikke særlig smart at gøre. Det er nemlig sådan, at din hjemmeside vil blive straffet af søgemaskinerne, hvis du kopierer indhold fra andres hjemmesider. Det er det, som kaldes duplicate content. Og det kan du læse mere om her. Så det er endnu en god grund til ikke at gøre det.

Billeder er, som alt andet materiale du finder på nettet, beskyttet af loven om ophavsret. Og du må ikke uden videre benytte dem på din egen side. Du skal simpelthen have specifik log af ejermanden til at bruge billederne. Der findes dog hjemmesider, hvor der kan hentes gratis billeder. Sådan en side kan du finde her: http://gratis-billeder.dk/. Men husk: Også på hjemmesider med gratis billeder, vil der næsten altid være regler for, hvordan du må benytte billederne. Så se dig godt for. Det kan være en dyr fornøjelse ikke at have styr på.

Videoer kan du f.eks. finde hos Youtube. Husk, at de fleste videoer må heller ikke kopieres. Men du må typisk gerne indlejre (embedde) dem på din hjemmeside. Men husk at læse de nærmere regler, der hvor du finder videoerne. Og er du i tvivl, så spørg. Og er du stadig i tvivl, så lad være!

Og til sidst er der vist bare at sige: God fornøjelse med at få stablet din hjemmeside på benene. Og se så at komme i gang. Du kommer ingen vegne ved ikke at gøre noget! 🙂